CRI is de afkorting van Color Rendering Index en staat ook wel bekend als kleurweergave-index. De CRI is een index en zegt iets hoe kleuren worden weergegeven door de lichtbron vergeleken met een referentielichtbron zoals daglicht.
CRI waardes
De kleurweergave index wordt aangeduid met waardes tussen de 0 en 100 Ra. Daarbij wil de waarde 100 Ra zeggen dat het licht van de lichtbron identiek is aan dat van de referentielichtbron. Lichtbronnen met een CRI van 100 Ra geven de meest waarheidsgetrouwe kleurweergaven. Hoe lager dus de CRI is, hoe minder accuraat de verlichting de kleuren weergeeft.
Waarom werken met CRI-waardes?
De afgelopen jaren ontstaan er steeds meer verschillende termen om lichtkleur te beschrijven, denk aan parelwit en levendig wit. Maar wat is nou precies levendig wit? Voor iedereen heeft deze omschrijving een andere betekenis. Juist daarom zijn CRI-waardes zo handig, ze geven een objectieve kijk.
15 verschillende indexen
Kleuren worden verdeeld in vijftien indexen (R1-R15). Een generieke color rendering index (CRI, of Ra-index) is een gemiddelde van de eerste 8 indexen (R1…R8). Maar, de eerste 8 indexen zijn minder verzadigde kleuren, terwijl R9 tot en met R12 juist meer verzadigde kleuren zijn, zoals rood, geel, groen en blauw.
Stel, een slager wil zijn vleeswaren er vers uit laten zien, dan is hij er het meeste bij gebaat dat de rode tinten waarheidsgetrouw worden weergegeven. Maar het is dus zo dat een hoge CRI nog niet persé ook zorgt voor natuurgetrouwe roodtinten.
Laat u daarom altijd adviseren omtrent de juiste verlichting voor uw specifieke doeleinde.
Verschillende weergave kleuren
Een lamp met een warm witte lichtkleur kan dezelfde CRI hebben als een lamp met een koud witte lichtkleur. De kleurtemperatuur (Kelvin) van de lamp is dus niet van invloed op de CRI. De kleurtemperatuur kan echter wel zorgen voor een andere waarneming van de kleuren.
Conclusie
Voordat u led-lampen gaat uitkiezen zijn dit de zaken waar u rekening mee dient te houden:
- Voor welke toepassing zoekt u verlichting? Wat wilt u belichten of uitlichten?
- Kleurtemperatuur en CRI staan in principe los van elkaar.
- Staar u niet blind op de CRI, deze vertelt niet alles.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.