Gasontladingslampen zijn anders dan ander lampen. Het belangrijkste verschil tussen gasontladingslampen en andere lichtbronnen is dat het licht geproduceerd wordt door elektrische stroom in combinatie met een aantal edelgassen als neon, argon, xenon en krypton.
Hoe ontstaat het licht van een gasontladingslamp?
Licht in een gasontladingslamp ontstaat doordat er een elektrische lading door een mengelmoes van deze gassen stroomt. De aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom waardoor er gasontlading plaats vindt. De vrije elektronen botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen. Hierdoor worden elektronen van het hoogste energieniveau naar een nog hoger niveau gebracht. Zodra de energie terug valt naar het oorspronkelijke niveau wordt er een elektromagnetische straling uitgezonden. Deze straling wordt door de fluorescerende stoffen in de lichtbron omgezet tot licht.
Hoge-of lagedrukgasontladingslampen, wat is het verschil?
Afhankelijk van de druk van het gas in de lichtbron, spreekt men over een hoge- of lagedrukgasontladingslamp. Tot de categorie lagedrukgasontladingslampen horen bijvoorbeeld de klassieke tl-buizen, maar ook spaarlampen zijn van dit type. Een ander bekend voorbeeld is de lagedruknatriumlamp die vooral gebruikt wordt als straatverlichting.
Hogedrukgasontladingslampen worden zeer breed toegepast. Bijvoorbeeld voor de verlichting bij tankstations, hoge (fabrieks)hallen of bij sportterreinen. In het geval van hogedrukgasontlading worden veelal metaalhalidelampen gebruikt. Metaalhalidelampen geven een wit licht en vervangen de hogedrukkwiklampen. Ook de koplampen van moderne auto’s zijn vaak hogedrukgasontladingslampen, herkenbaar aan het blauwachtige licht (xenonlamp).
Alternatief gasontladingslamp
Led-verlichting vormt een prima alternatief voor gasontladingslampen. Het verbruik van een ledlamp t.o.v. gasontladingslamp is niet alleen vele malen minder, ook de levensduur is een stuk langer waardoor de lichtbronnen minder snel aan vervanging toe zullen zijn. Bovendien is het met led niet meer nodig om een voorschakelapparaat te gebruiken, waardoor de besparing in praktijk nog hoger zal zijn. Daarnaast heeft led ten opzichte van gasontlading minder last van stroolicht, waardoor ook de omgeving minder last zal ondervinden van het licht.
LuxImprove kan u adviseren bij uw verlichtingsvraagstuk. Onze lichtadviseurs komen graag bij u langs om de huidige situatie te inventariseren en uw wensen te bespreken. Vraag direct een gratis lichtscan aan of neem vrijblijvend contact met ons op.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.