Eind vorig jaar heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die bedrijven verplicht om volledig over te gaan op led-verlichting. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en CDA-Kamerlid Agnes Mulder hebben de motie ingediend die als volgt luidt:
“Constaterend dat de verplichting van led-verlichting in de dienstensector 0,9 megaton CO2-winst kan opleveren overwegende dat de aanschaf van ledverlichting door een lagere energierekening zich op termijn terugverdient verzoekt de regering, bedrijven te verplichten uiterlijk 1 juli 2020 uitsluitend ledverlichting te gebruiken; verzoekt de regering tevens om het goede voorbeeld te stellen door zelf ook over te stappen naar led-verlichting in haar gebouwen en installaties, en gaat over tot de orde van de dag.’”
De 0,9 megaton CO2 die te besparen valt is een getal dat afkomstig is van het Planbureau voor Leefomgeving (PBL). Die constateerde eerder dit jaar in een onderzoeksrapport dat de investeringskosten gelijk zijn aan de financiële opbrengsten van led-verlichting, (wat een resultaat kan zijn van nieuwe banen in de sector.)
Hoe nu verder?
Het is nu aan het kabinet om te beslissen wat er met de aangenomen motie gebeurt. Het kabinet kan een aangenomen motie naast zich neerleggen, maar gezien de steun uit de Tweede Kamer is dit niet heel waarschijnlijk.
Totaal hebben 95 kamerleden voorgestemd en 55 leden tegen. De tegenstemmers waren afkomstig uit 3 fracties, waarbij wel 1 regeringspartij tegenstemde. Naast de VVD stemden de PVV en het Forum voor Democratie tegen de motie.
Kiezen voor kwaliteit
Voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV), John de Joode gaf als reactie aan dat een motie alleen voor CO2 reductie niet de oplossing is om bedrijven over te laten stappen naar led-verlichting.
“Gaan we met deze motie nu opnieuw inzetten op alléén de energiebesparing die led met zich meebrengt om CO2 doelstellingen na te jagen?
Onze lichtvakmensen kijken vanuit een breder perspectief naar licht. Op de juiste manier en met de juiste expertise het juiste licht op de juiste plek brengen, heeft een positief effect op de kwaliteit van werken en leven, veiligheid, gezondheid en toegankelijkheid. Wij willen zelfs een stap verder gaan. Wij zijn van mening dat er een grote stap voorwaarts gezet kan worden met Human Centric Lighting: verlichting waarbij de mens centraal staat.'”
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.