Wat is het verschil tussen LM-79, LM-80 en TM-21?
Terug naar overzichtEr zijn verschillende gestandaardiseerde meetvormen voor led-lichtbronnen, zoals LM-79, LM-80 en TM-21. Wat onderscheidt de een van de ander? Welke invloed hebben deze documenten op uw verlichtingskeuzes?
Vóór de komst van deze standaarden, rapporteerden fabrikanten elk gegevens over lumenonderhoud met behulp van hun eigen ongelijksoortige en gevarieerde systemen. Dit leverde afwijkende meetresultaten. Om één lijn te trekken in hoe led-lichtbronnen getest kunnen worden, kwamen leden van de Illuminating Engineering Society (IES) samen om een standaardmethodologie te creëren waarmee klanten het lumenbehoud van led-componenten van verschillende bedrijven zouden kunnen evalueren en vergelijken.
Wat is LM-79?
LM-79 is een proces dat de elektrische en fotometrische eigenschappen van led-producten meet. Dit proces omvat lichtstroom, elektrisch vermogen, efficiëntie, kleurkwaliteit en de diffusie van lichtsterkte.
Resultaten van alle vijf metrische metingen die op een verlichtingsproductetiket worden weergegeven, zijn afkomstig van testresultaten op basis van het LM-79-rapport.
Resultaten van een LM-79 testprocedure
- Fotometrische eigenschappen
- Lichtstroom (lumen)
- Lichtrendement (lumen/W)
- Lichtsterkteverdeling (candela's)
- Chromaticiteitscoördinaten
- Gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT)
- Kleurweergave-index (CRI)
- Powerfactor (Pf)
- Spanning / Stroom
Wat is LM-80?
LM-80 is een proces dat het onderhoud van de lichtstroom meet bij verschillende bedrijfstemperaturen. In dit document wordt aanbevolen om gedurende minimaal 6.000 uur te testen (er wordt echter aangegeven dat een testperiode van 10.000 uur raadzaam is); metingen worden gedaan met tussenpozen van 1.000 uur. Afgezien van die specificaties, biedt de LM-80 geen andere bepaling of schatting met betrekking tot de levensduur (of handhaving van de lichtstroom) boven het aantal test uren.
LM-80 bepaalt de nominale levensduur van de led-module, maar niet de levensduur van het complete led-product. Componenten, zoals drivers, elektrische aansluitingen, productintegriteit, enz., kunnen defect raken voordat de led-module zijn levensduur passeert.
Wat is TM-21?
TM-21 biedt richtlijnen voor het gebruik van gegevens die zijn verzameld via LM-80-tests om de levensduur van een lichtbron te beoordelen boven het aantal door LM-80 aanbevolen test uren. De verlichtingsgemeenschap verwacht dat TM21 de standaardmethode wordt voor het projecteren van een nuttige levensduur van led-verlichting bij realistische bedrijfstemperaturen.
Simpel gezegd, er wordt een exponentiële curve getekend tussen de 1000 uur testpunten op een grafiek die het lumenbehoud uitzet van 70% tegen een tijdlijn tot 100.000 uur. Dit zou een berekend cijfer van L70 = 50.000 uur kunnen opleveren.
In TM21 is echter ook bepaald dat de maximale levensduur die mag worden vermeld zes keer de werkelijke testduur is. Dus als de testduur slechts 6000 uur is, is de maximale levensduur die kan worden opgegeven 36.000 uur en zou deze worden vermeld als L70 (6K)> 36.000 uur.
Als 10.000 uur testen zou worden uitgevoerd, zou dit worden vermeld als L70 (10K)> 60.000 uur. Zowel de resultaten van de LM-80 als de TM-21 zijn ontworpen om samen te worden beoordeeld, aangezien TM-21 testgegevens gebruikt door LM-80 gebruikt met gegevens die zijn verkregen na de werkingstemperatuur, om het behoud van de lichtstroom van op led gebaseerde verlichting te voorspellen.
Met andere woorden, LM-80 is een testprocedure en TM-21 is een berekeningsprocedure.
Staan deze meetstandaarden vast?
Op ieder moment kunnen de voorwaarden worden aangescherpt of gewijzigd naar nieuwe standaarden. Zo heeft bijvoorbeeld de LM-80 werkgroep twee extra updates uitgebracht: LM-80-08 en LM-80-15. LM-80-15 breidde de standaard uit met stralings-, foton- of lichtstroomonderhoud.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Bekijk de nieuwe projectbrochure
LICHT DOET (VER)WONDEREN
Onze focus begint vanuit licht, maar dankzij een nauwe samenwerking met verschillende partners kunnen wij flexibiliteit en expertise combineren voor architecten, installateurs en (eind)klanten om ieder project als totaaloplossing te voltooien.
Bent u benieuwd naar onze activiteiten en in welke branches wij actief zijn? Wij gaan graag de samenwerking met u aan om uw project te verlichten.