U bent op zoek naar een geschikte sensor voor een specifieke ruimte, maar u komt er niet uit: wat is het verschil tussen aanwezigheids- en afwezigheidsmelders voor verlichting?
In dit artikel leert u over de verschillende sensoren en hoe u ze kan inzetten in combinatie met uw verlichting om fors te besparen op uw energierekening.
Aanwezigheidssensor
Aanwezigheidssensoren worden automatisch ingeschakeld zodra de sensor iemand detecteert in zijn bereik.
De sensor schakelt vervolgens uit na een vooraf ingestelde periode wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd. De vertragingstijd kan veelal op de melder zelf worden ingesteld. Dit is in veel gevallen mogelijk middels een infraroodverzender of draaischakelaar op de sensor zelf, of via DALI of KNX.
Afwezigheidssensor
Bij afwezigheidssensoren moet het licht manueel worden ingeschakeld door de gebruiker, het gaat niet automatisch aan door detectie. Het licht zal wel automatisch worden uitgeschakeld wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd in het gebied. Uiteraard is het ook mogelijk om het licht handmatig uit te zetten.
Methodes van detectie
In beide gevallen kunnen de sensoren dezelfde methodes van detectie gebruiken, waaronder passief-infrarood of ultrasoon.
Besparen met sensoren
Het is vanzelfsprekend dat u veel energie kan besparen door gebruik te maken van aanwezigheids- of afwezigheidssensoren. U kan besparen op de energiekosten van verlichting in onder andere gangen, opslagruimtes en toiletten door gebruik te maken van deze sensoren, soms tot wel 80%.
Wilt u meer weten over de voordelen en besparingsmogelijkheden van led-sensorlampen? Neem contact op met ons voor een vrijblijvende advies.
Toelichting:
We streven naar nauwkeurige en actuele informatie, maar het kan voorkomen dat de informatie na verloop van tijd verouderd, incorrect en/of incompleet is. Dit artikel is geen vervanging voor ons lichtadvies en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.